2. toukokuuta 2014

LOGOPEDIAN PÄÄSYKOE osa 1: KIRJALLINEN KOE

Heippa taas!

Logopedian pääsykokeet siintää reilun viikon päässä, ja veikkaisin että 12.5. koesaleissa istuu paaaaljon hyviä hakijoita! Yleisön pyynnöstä sekä ihan omasta tahdosta aion nyt kertoa vähän viime hetken vinkkejä suurta päivää varten.

Kerron tässä postauksessa lähinnä viime vuoden, eli mun toisen ja onnistuneen hakukerran kokemuksia, koska nyt kun alkaa ajattelemaan niin abikevään 2012 hakua ei voi edes kutsua yrittämiseksi...
Sanotaan jo heti alkuun, että kirjoitan välivuodesta, lukutahdistani ja ylipäätään hakemisestani tarkemmin joskus toisella kertaa:) Yritän tällä kertaa kertoa viime kevään lukuhommista ihan vaan tiivistetyssä muodossa, ja panostaa sen sijaan näihin: 
1. Kerron sellaisia vinkkejä, joita ehtii vielä hyödyntää, ja 2. Aion tietysti puida itse kirjallista koetta. Saapas nähdä, onnistuuko! En oo kovin hyvä tiivistään asioita:D


viime vuoden luetuimmat!

Tässä vaiheessa kannattaa keskittyä viimeiseen loppusilaukseen, eikä stressata koetta liikaa. Pahinta on alkaa verrata omaa lukemistaan muihin. Siitä tulee helposti olo, että "kaikki muut" on tehneet enemmän töitä ja lukeneet paremmin. 
Loppujen lopuksi itse sain kirjat luettua läpi keskimäärin kahdesti. Keskimäärin siksi, että jotkut yksittäiset kohdat tietyistä kappaleista pänttäsin varmaan kymmeniä kertoja läpi (esim. hormonieritys anatomiasta ja Puhuvasta ihmisestä esileksikaalinen kehitys Ollerin mukaan ). Jotkut kappaleet taas pikakelasin raa'asti kertaalleen läpi (lue: kaikki PI:n loppupään puheteknologia-FBI-scifi-starwars -jutut, jos tajuatte mitä meinaan). Pelotti kuulla, kun joku kertoi lukeneensa kummankin kirjan kuudesti etu- ja takaperin tms., mutta sisälle pääsin minäkin! Parasta vaan luottaa omaan hyväksi havaittuun strategiaansa.

Parhaimmat muistiinpanot ja tärkeimmät käsitteet teippasin kirjoituspöydän eteen silmien korkeudelle! Sitten pakotin pyysin kauniisti poikaystävää toimimaan tentaattorina silloin tällöin, ja lopulta osasin ne jutut unissanikin:) Suosittelen lämpimästi, varsinkin jos oot visuaalinen oppija ja joku asia ei meinaa jäädä päähän. Myös Post-It -laput on käteviä, jos tällaista haluaa harrastaa; voisin nimittäin kuvitella, että lihasten latinankieliset nimet syöpyy aivoihin väkisinkin, jos ne näkee aina esim. hampaita harjatessa;)

Koetta edeltävänä päivänä en lukenut ollenkaan. Tai korkeintaan vilkuilin vielä vaikempia kohtia pari minuuttia aamulla:P On mukavaa, kun tietää tehneensä kaikkensa, ja voi vaan keskittyä rentoutumaan ja rauhoittumaan viimeinkin. Aiemmin, vielä ylppäreittenkin aikaan luin pakkomielteisesti niin kauan kuin pystyin, eli usein vielä koeaamunakin. En tiiä, ehkä tollanen sopii joillekin, mutta tajusin onneksi viime vuonna että se jos jokin lietsoo mulla vaan paniikkia ja asiat sekoittuu päässä yheksi epäselväksi massaksi! Ei ne opitut asiat niin äkkiä päästä katoa niinku joskus pelkäsin, nimimerkillä muistan vieläkin monia turhia asioita viime keväänä keksimieni muistisääntöjen avulla.:D Mutta juu, ainakaan itse koepäivänä kirjoista tuskin on enää hyötyä.


  
Kokeeseen mulla on antaa vain yksi neuvo: olkaa skarppina.
Logopedian pääsykoe on sen takia kiva siedettävämpi kuin moni muu koe, että siinä ei tarvi tuottaa itse mitään. Jos joku ei vielä tiedä, niin kokeessahan on 40 oikein-väärin -väittämää, 20 väittämää kummastakin kirjasta (Puhuva ihminen ja Anatomia ja fysiologia. Rakenteesta toimintaan). Mun mielestä kokeen haastavuus piileekin arvostelun tiukkuudessa ja noh, tietysti väittämien pikkutarkkuudessa. En nyt halua pelotella tällä ketään, vaan tsempata olemaan tarkkana!:) Kokeessahan oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen ja väärästä vastauksesta tai vastaamatta jättämisestä tulee yksi miinuspiste. Kannattaa siis vastata jokaiseen kohtaan! 
Väittämissä voi olla useampi kuin yksi muuttuja, esim. "Sisäkorvan simpukassa on kolme ilmantäyttämää käytävää." Kannattaa siis miettiä tosi huolellisesti, onko väittämä kaikinpuolin oikein vai ei. Asiaa voi lähestyä myös poissulkemistekniikalla: Onko käytäviä kolme? Ovatko ne kaikki ilmantäyttämiä?



Itse istuin pääsykokeessa noin tunnin. Aikaahan on paikkakunnasta riippuen 2-3 tuntia, joten ajankäyttö tuskin on suurin murheista. Kannattaakin ihan ajan kanssa käydä jokainen väittämä huolellisesti läpi. Oma taktiikkani oli se, että luin väittämät läpi ja laitoin alustavasti vastaukset sellaisiin ns. varmoihin kohtiin. Sitten mietin vaikeampia kohtia yksitellen ja pyörittelin niitä ees taas, jotten haksahtaisi hölmöihin kompakysymyksiin. Esim. tuo alempaa löytyvä viitoskohta AFRT:n väittämissä oli sellainen ikävän ristiriitainen, ettei meinannut uskoa lukemaansa:D Tällaisissa kohdissa täytyy vaan luottaa siihen, mitä on kirjoista lukenut.
Kävin vastausrivini ennen palauttamista vielä pari kertaa läpi varmuuden vuoksi. Ja juu, vaihdoinkin parin ruksin paikkaa, kun sain viimeisillä järjen rippeillä perusteltua itselleni, miksi alkuperäinen vastaus ei olekaan oikein. Tämä on aina ihan oman harkinnan varassa, ja en osaa sanoa muuta kuin että ruksii sen vastauksen joka itsestä oikealta tuntuu. Ei ole järkevää eikä tarkoituksenmukaista alkaa ylianalysoimaan jokaista kohtaa. Voisin jauhaa tästäki iäisyyden, joten lopetan tähän:D

Lopuksi laitan tähän viime vuoden pääsykoeväittämät siinä muodossa, kun parhaiten ne muistan. Nämä ei siis ole järjestyksessä eikä sanatarkasti mulla ylhäällä missään, mutta asiasisältö on niin oikein kun voi olla:) Ja vastaukset laitan kommenttiboksiin!

Anatomia&Fysiologia:

1. Vilkeunen määrä lyhenee hieman aamuyöstä. 
2. Sisäkorvan simpukassa on kolme ilmantäyttämää käytävää.
3. Aivoja ja selkäydintä peittää kolme kalvoa.
4. Kaulavaltimo haarautuu sisemmäksi ja laskevaksi valtimoksi.
5. Poikkileikkaus (sectio horizontalis) jakaa kehon vaakatasossa etu- ja takaosaan.
6. Linoleenihappo on essentielli rasvahappo.
7. DNA-nukleotidiin kuuluu kolme osaa: emäs, sokeriosa ja fosforihappotähde. 
8. Aktiivinen kuljetus ei vaadi energiaa.
9. Pallea on tärkein sisäänhengityslihas.
10. Keuhkolaskimot kuljettavat runsashappista verta ja keuhkovaltimot vähähappista.
11. Sisäinen hengitys tapahtuu kurkunpäässä.
12.Normaalissa hengityksessä äänirako on V:n muodossa.
13. Hengitystä säädellään sentraalisesti ja perifeerisesti.
14. Hypotalamus erittää melatoniinia.
15. Hypotyreoosi aiheuttaa äänen madaltumista.
16. Aivohermoja on 10 paria.
17. Ei-deklaratiivinen muisti eli tapahtumamuisti.
18. Linssi taittaa voimakkaammin kauas katsottaessa.
19. Hämäräadaptaatio tapahtuu 10 minuutissa.
20. Kuulorata päättyy talamukseen.  

Puhuva ihminen:

1. Empedokles kehitti äänihygienian ennen ajanlaskun alkua.
2. Korjausjäsennystä käytetään vuorovaikutuksen ongelmatilanteissa.
3. Konsonanttien ääntöpaikka on se paikka ääntöväylässä, joka on kapein artikulaation aikana.
4. Suulaki- ja huulihalkiot useimmiten yksittäisiä.
5. Tärykalvo on kiinni soikeassa ikkunassa.
6. Esileksikaalinen vaihe jaetaan Ollerin mukaan fonaatioon, kujerteluun, laajennusvaiheeseen, kanoniseen jokellukseen ja varioivaan jokellukseen.
7. Kinesiikka viittaa etäisyyteen.
8. Kirjakieli opitaan 1-3 -vuotiaana.
9. Kielellisiä erityisvaikeuksia on alle 2%:lla alle 7-vuotiaista.
10. Puheäänen värähtely on useimmiten taajuuksilla 100-2000Hz.
11. Motorisia eli toiminnallisia häiriöitä ei voida hoitaa puheterapialla.
12. ICF on kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus.
13. Foneemit erottelevat merkityksiä.
14. Kurkunpään värähtely tuottaa puheen sointiäänen.
15. Sujumattomassa afasiassa ymmärtäminen on parempaa kuin tuottaminen.
16. Dyslektisillä lapsilla on poikkeavuutta kirjaintunnistuksessa sekä esineiden ja numeroiden nimeämisessä. 
17. Äänen energianjakautuminen näkyy spektrissä.
18. Deklinaatio tarkoittaa vähittäistä äänenkorkeuden laskua puhunnoksen aikana. 
19. Sentraalisessa kuulovauriossa kuulokynnys on normaali.
20. Suomessa sanapaino on aina toisella tavulla. 



Ohhoh, tulipa kyllä superylipitkä pätkä! Toivottavasti tästä on oikein kovasti apua kaikille uusille logohakijoille! Ainaki mulla meni monen monta tuntia ku kirjotin tätä ja tuntuu että oisin voinu jatkaaki, mutta ehkä parempi että ehdin postata tän ennen pääsykoetta:D  
Nämä mun kertomat asiat perustuu sitten ihan mun omiin kokemuksiin, enkä voi taata sisäänpääsyä kenellekään näillä vinkeillä. Luotan, että jokainen osaa tehdä omat ratkaisunsa koetilanteessa ja ennen koetta, mutta kuten sanottu, toivon että tästä oli jotain hyötyä:)

Hirveesti tsemppiä tasapuolisesti jokaselle, hyvin se menee!


16 kommenttia:

  1. Joku viisas tuttu kerran sanoi, että tenttipäivänä ei enää pitäisi lukea mitään. Asiat ovat järjestyksessä päässä, ja viime hetken pänttääminen vain sekoittaa asiat. Luulen että tämä pätee vain, jos on jo oppinut asiat. Mulla oli vielä pääsykokeen aamuna alueita, joita en osannut yhtään. Heräsin aamuneljältä pänttäämään niitä kinkkisiä kohtia. Se selkeästi auttoi. Mulla ei myöskään ole koskaan ollut mistään kirjasta muistiinpanoja, koska mielestäni sen kirjoittamiseen kuluvan ajan voi käyttää paljon tehokkaammin, eli lukemiseen ja oppimiseen. Nämä on näitä yksilöllisiä eroja - kuka oppii mitenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista anonyymi!:) Tossakin on pointti kyllä. Varmaan tuolla tavalla pänttäystä itse kukin joutuu joskus harrastamaan, ja itsekin teen tuota tenttipäivien aamuina silloin tällöin, hehe..
      Ja kaikki todellaki oppii eri tavoin! Minä koin, että viime vuoden onnistunut luku-urakka oli hyvä päättää suunnilleen 24h ennen koetta, sillä musta nimenomaan tuntui että asiat olisivat vaan sekoittuneet päässä, kun olin ne niin hyvin saanut haltuun:) Ja koska voin kertoa parhaiten vaan niistä jutuista mitkä juuri mua auttoivat onnistumaan, on hyvä että muutkin jakaa kokemuksiaan täällä kommenttiboksin puolella!

      Poista
  2. Tässä muuten oikeat vastaukset väittämiin:)
    AFRT: VVOVVOOVOOVOOVOVVVVV
    PI: OOOOVOVVVVVOOVOOOOOV

    VastaaPoista
  3. Voi ihanaa kiitos paljon tästä, varmasti auttaa monia ( ainakin itseäni ;) )! Tuli heti varmempi olo, itsekin kun olen lukenut kirjat noin kolme kertaa läpi, ja puheteknologian tosiaan vain selaten! :D Jännittää kovin, ettei muista sitten koetilanteessa jotain tiettyä, A&F on kauheesti pikkutarkkoja juttuja täynnä ja asiat menee välillä niin sekasin päässä, että mitäs kaikkea se kolekystokiniini nyt tekikään... No toivon mukaan väittämät suosii omaa lukemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, mahtavaa jos tuntuu että oli apua!:)
      Uskon, että kokeessa on niin "herkkänä" että niistä väittämistä hoksaa just ne pikkutarkat kohdat ja saa järkeiltyä oikean vastauksen, jos tajuat mitä meinaan:)
      Tosta puheteknologiasta yms., minäki tosiaan otin tietoisen riskin kun en niihin kappaleisiin panostanu, ja kävi tuuri ettei viime vuonna kysytty mitään niistä:D Vaikea sanoa, mitä tänä vuonna keksitään kysyä, kun nuo kirjat on olleet pääsykoekirjoina vasta kaks vuotta. Mutta en tosiaan ois ite niitä kappaleita lukenut tänäkään vuonna kovin tarkkaan jos vielä hakisin, koska PI:ssä on logopedian kannalta olennaisempiakin aiheita!
      Mutta hurjasti onnea maanantain koitokseen!:)

      Poista
  4. Tuohon valintakokeeseen on ilmeisesti tullut muutos (ainakin Turun yliopiston valintaoppaassa mainitaan). Kysymysten määrää nostetaan niin, että kummastakin kirjasta tulee 40 kysymystä aiemman 20 sijaan, ja jokaisesta oikeasta vastauksesta saa 0,5 pistettä aiemman 1 pisteen sijaan eli kokonaispistemäärä ei muutu.
    Eli tavallaan "helpompaa" kun nyt väärästä vastauksesta ei lähdekään kuin puoli pistettä, ja on useampi väittämä eli useampi mahdollisuus tietää asioista jotain... :P

    terv. turkulainen logopedi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa kollega ja kiitos oikaisusta:) Taisin kirjotella tätä postausta niin kiireellä kokeen lähestymisen vuoksi, etten ees tajunnut ettei kaikissa kaupungeissa koe ole niinku Oulussa! Mutta onpas jännä että on erilainen systeemi, kuulostaa hiukan armollisemmalta tosiaan:D

      Poista
  5. Turun yliopiston valintaoppaassa lukee, että väärästä vastauksesta ja vastaamatta jättämisestä saisi nolla pistettä. En tiedä sitten onko mulla vanhaa tietoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa anonyymi! Tarkistin asian Turun yliopiston valintaoppaasta, ja tosiaan noinhan se menee! Selvispä sekin:)

      Poista
  6. Koska tulee osa 2? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Teen kakkosvaiheeseen liittyvän postauksen ensi viikon aikana. Mulla on nimittäin huomenna viiminen tentti ja oon järkeillyt että sen jälkeen pystyy sitten panostaan kunnolla tohon postaukseen ;) (ja toivottavasti muutenki enemmän tähän blogiin!) Ja muuten onneksi olkoon, ilmeisesti kutsu on kolahtanu postiluukusta ku tollasta kysyit!:D

      Poista
  7. hei! aijon hakea tänä vuonna opsikelemaan logopediaa ja olen niiiin kiitollinen ja iloinen, että pitkän googlettamisen jälkeen löysin tämän postauksen, josta viuhdoin näen minkälaisia kysymyksiä siellä esimerkiksi on.

    Muutama kysymyskin minulla on, mikäli tämän huomaat! Montako kertaa hait opiskelemaan ja tiedätkö, onko kysymykset joka vuosi samankaltaisia vai voivat olla ihan erityylisiä?

    VastaaPoista
  8. Hei,

    Kiitos tästä kirjoituksesta! Minua kiinnostaisi tietää mielipiteesi siitä että onko työnteko logopedian opiskeluiden ohella mahdollista? Riitääkö siis aika erinäisiin osa-aikaisiin duuneihin? Minua kiinnostaisi logopedian opinnot mutta pakko olisi samalla tehdä töitä koska opintotuet on jo käytetty.

    VastaaPoista
  9. Aivan mahtava postaus, kiitos tästä. Pääsykoekirjat tulivat postissa pari päivää sitten ja rimakauhu iski niitä katsoessa. Mutta nuo sun muistamat koekysymykset tuntuivatkin ihan inhimillistä ja järjellistä valinnoilta - pelkäsin paljon randomimpaa kysymyskokoelmaa. (Mieletöntä muuten, että muistit kaikki noin hyvin!) Toivo herätetty, kiitos! -PEKAPI-

    VastaaPoista
  10. Kiitos auttavista viimevuoden kysymyksistä =) osa tuntuu vaikeilta. Kuinka pitkään luit kokeisiin ajallisesti? Itselläni on aikaa 8 viikkoa. Riittääköhän?

    VastaaPoista